Prezentare Comuna Foltesti, jud Galati

Situată în județul GalațiMoldova,comuna Foltești este formată din satele Foltești (reședința) și Stoicani. Nu se știe exact de când poartă acest nume sau dacă a mai avut alte denumiri, dar se pare că numele l-a primit de la denumirea vegetației de “foltane”, formată din stuf și     papură, specifică Prutului.

            Prima atestare documentară datează din 15 iulie 1448 când Petru Voievod a atribuit locuri de casă pentru clacași. Însă aflăm despre aceste locuri dintr-o  scrisoare care datează de la 1 septembrie 1435, prin care Iliaş Voevod, fiu al lui Alexandru cel Bun, îl anunţa pe regele Vladislav al Poloniei că s-a împăcat cu fratele său vitreg Ştefan şi că i-a lăsat acestuia „din obcina noastră, partea de jos a ţării, unde erau şi morile Covurluiului”. Morile respective erau mori de apă construite, pe Prut, pe cheltuiala lui Alexandru cel Bun. Morile au fost localizate datorită unui document din 15 iulie 1448, prin care domnitorul Petru al II-lea al Moldovei întărea fraţilor Cernat Ploscarul şi Şteful „jumătate din morile noastre domneşti de la Covurlui pe Prut”, în zona Folteştiului de azi.  .

A fost întotdeauna,ca unitate administrativă, un sat care a făcut parte până în 1948 din județul Covurlui, iar după 1950, din raionul Târgu Bujor. După 1960 face parte din raionul Galați care își schimbă denumirea în județul Galați, după noua împărțire administrativ-teritorială.

Este una din localităţile judetului care formează aliniamentul așezărilor de graniță cu Republica Moldova. În interiorul județului are numai trei vecini:comuna Mastacăni,în nord,comuna Scânteiești, în vest, și comuna Frumușița în sud. Teritoriul comunei, însumând 6900 ha de teren, este situat în partea estică a Podișului Covurlui, fiind o succesiune de dealuri înguste, înalte, prelungi și văi paralele. Este străbătut de paraul Chineja și mărginit la est de râul Prut.

După 570 de ani de atestare, vă invităm să vizitaţi comuna Foltești, să descoperiţi Colinele Covurluiului, dealurile cu spinări foarte largi care descresc spre est, să vă bucuraţi de o călătorie spre dealul Rediului (163m) care se contopește cu dealul Haboaia (135m).

Vă invităm să savuraţi aerul proaspăt din lunca Prutului și a râului Chineja (pârâul care străbate comuna) sau să pescuiţi în apele râului Prut, unde veţi întâlni o vale largă si bine dezvoltată, atingând în unele porţiuni cca. 10Km lăţime.

Fă-ţi timp pentru o vizită în Foltești pe 1 septembrie și vei câștiga: PRIETENI, AMINTIRI, MOMENTE FRUMOASE și MULTĂ VOIE BUNĂ!!!

            Așadar…

Încalecă pe-o șa și spune-ne și povestea ta!